Hradozámecká noc 2021

Milovníci tajemna i příznivci prohlídek bez průvodce si o letošní Hradozámecké noci přijdou na své, připraveny jsou pravdivé i trošku přikrášlené scénky ze života panstva a sloužících a také květinová výstava.

Poslední červencová sobota bude patřit tradiční prázdninové akci – Hradozámecké noci, kterou Národní památkový ústav pořádá již od roku 2010. Cílem je představit památky trochu jinak – v jiném čase, s jiným programem. Letos je poprvé přesunuta na polovinu prázdnin a zapojeny jsou hrady, zámky, kostely, kláštery i vily. Centrem letošního ročníku je hrad Pernštejn.

V Libereckém kraji se do Hradozámecké noci zapojí hrad a zámek Frýdlant – k nočním prohlídkám zve návštěvníky hrabě Clam-Gallas, který bude připomínat výročí 220 let od zpřístupnění hradu veřejnosti a prohlídka bude kopírovat tu z 19. století.  

Hradozámecká noc na hradě Grabštejn má podnázev Jak pán na Grabštejně loupežníky vyhnal a náměty nočních prohlídek jsou převzaty z pověstí o Lužických horách. Varhanní koncert v zámecké kapli je připraven na zámku Sychrov, na varhany hraje Martin Mourdrý, zpěv Radek Krejčí a Martin Matoušek.  V rámci Hradozámecké noci se budou konat také prohlídky interiérů druhého patra východního křídla zámku, je ale potřeba mít předem zakoupenou on-line vstupenku.

„Hradozámeckou noc vnímáme jako pomyslný vrchol hlavní sezóny a i proto jsme jej termínově přesunuli do středu prázdnin, kdy si lidé berou volno, je obvykle hezké počasí a celkově je atmosféra taková dovolenkovější, než na samém konci srpna, kdy se návštěvníci chystají na nový školní rok a všichni víme, že léto skončilo. Navíc jsem moc rád, že pandemická situace dovoluje Hradozámeckou noc uspořádat, za ta léta již k památkám patří a těší mne, že o ni nebudou návštěvníci ochuzeni“, komentuje letošní ročník a jeho přípravy PhDr. Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, pod jehož správu patří hrady a zámky na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku. „Rád bych ale připomněl, že na hrady a zámky, kde jsou komentované či hrané prohlídky, je vhodné mít předem rezervaci či si rovnou zakoupit on-line vstupenku. O prohlídky je největší zájem mezi 20 a 22 hodinou, kdo přijde bez rezervace, může být zklamán, že je skutečně na hodinu dopředu vyprodáno“, dodává dr. Kadlec.

Na Pardubicku se do Hradozámecké noci zapojuje zámek Slatiňany – po zámku se můžete pohybovat ve vlastním tempu a obdivovat jeho krásu za světel lustrů a lamp, za příznivého počasí bude zpřístupněn i balkon – a to vše jen za diskrétní asistence kustodů. Příznivcům tajemné atmosféry doporučujeme v sobotu navštívit hrad Litice -  Nebojte se tmy aneb s baterkou na hrad. Strávíte zde letní podvečer spojený s opékáním přinesených špekáčků a od 20.30 je zde připravena noční komentovaná prohlídka hradu s baterkou.

V Královéhradeckém kraji se zapojuje zámek Hrádek u Nechanic a to Květinovou Hrádkozámeckou nocí. Od 27. července do 1. srpna 2021 bude na zámku probíhat květinová výstava ke 180. výročí položení základního kamene. Akce vyvrcholí v sobotu 31. července, kdy si návštěvníci budu moci prohlédnout nádherné květiny v zámeckých interiérech v netradiční noční době. V případě hezkého počasí bude zpřístupněna Hodinová věž s výhledem do okolí a otevřená bude i zámecká kavárna Anny z Harrachu. Náchodský zámek „navštíví“ jeho bývalí majitelé a před návštěvníky rozehrají několik komických etud, kdy nebude chybět  schizofrenní knížecí syn Jan Václav, důvěřivá a zbožná kněžna-matka Anna Viktorie, protřelý a zlotřilý správce, mladí milenci a další postavy ze zámecké historie.

Romantická bude tato noc na zámku Ratibořice - pod názvem Soirée u vévodkyně za svitu svící mohou návštěvníci výjimečně, pouze během těchto mimořádných prohlídek, spatřit zámecké interiéry osvětlené tak, jak je vídali jejich obyvatelé před více než 200 lety.

Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav a přehled všech zapojených objektů naleznete na www.hradozameckanoc.cz

Přehledy akcí na výše zmiňovaných objektech